Speltherapie
In het Kindertherapeuticum wordt speltherapie door de vaktherapeut/speltherapeut gegeven.
Het is een vorm van therapie waarbij spel wordt gebruikt om een kind met psycho-sociale problemen te behandelen. De aard van de problemen kan samenhangen met de volgende gebieden:
- Het verwerken van een traumatische ervaring zoals het verlies van een geliefd persoon, veranderingen in de thuissituatie of de gezinssituatie, (emotionele) verwaarlozing, mishandeling of misbruik.
- Emotionele problemen die samenhangen met het verwerken van gevoelens, met angst en onzekerheid, een gebrek aan zelfvertrouwen of vertrouwen in de wereld rondom het kind zoals gezin of school, een negatief zelfbeeld of hechtingsproblemen.
- Sociale problemen waaronder moeilijkheden in de omgang met leeftijdgenoten of brusjes.
In het Kindertherapeuticum wordt de psycho-sociale problematiek in samenhang met de totale ontwikkeling van het kind bekeken.
Hoe werkt speltherapie?
De therapie vindt plaats in de spelkamer.
Het kind krijgt ruimte en ondersteuning in het spelen van zijn of haar eigen spel.
De therapeut volgt dit spel, kijkt en luistert, en speelt mee als het kind dit wil.
Middels het spel kan het kind zonder woorden vertellen wat het vertellen wil. Het kind kan herleven en ordenen wat het heeft meegemaakt. In het spel kan hij of zij gaandeweg een nieuwe relatie vinden tot zichzelf, tot de andere mensen, tot de buitenwereld en tot wat hem of haar dwarszit of is overkomen.
Kinderspel ontwikkelt zich in fasen: Van de wereld verkennen via de zintuigen, het nadoen van de brusjes en opvoeders en het uitproberen van wetmatigheden in constructiespel zoals torens bouwen gaat het naar fantasievol en verbeeldend spel waarin uiterlijke gebeurtenissen en innerlijk ervaringen worden verwerkt en waarin boven dat wat er is iets nieuws wordt gecreëerd.
Iedere fase is uiting van, en voegt iets belangrijks toe aan, de ontwikkeling van het kind.
In speltherapie kan het kind indien nodig al deze fasen opnieuw doorlopen en zo zijn of haar ontwikkeling helemaal zelf positief beïnvloeden. Het verwerken en het scheppen van iets nieuws in het fantasiespel doen het zelfvertrouwen de veerkracht groeien.
Speltherapie kan goed gecombineerd worden met ouderbegeleiding.
Voor wie is het?
Echt spelen doen kinderen tussen de tussen 2 en de 12 jaar. Bij pubers en adolescenten heeft speltherapie meer het karakter van creatieve gesprekstherapie waarin verhalen, Sand-play, muziekspellen en beweging een rol kunnen spelen.
Wat kost het?
Speltherapie wordt door een aantal zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering vergoed .
De organisatie van de speltherapie in Nederland
Speltherapeuten zijn georganiseerd in de NVVS en deze maakt deel uit van de Federatie van vaktherapeuten Nederland.
Wie voeren deze therapie uit?
Muriël Boeke
Speltherapeut