Heel het kind als leidraad

Heel het kind als leidraad

Het Kindertherapeuticum in Zeist staat aan het begin van een nieuwe fase.

Onze zorginstelling krijgt een nieuwe impuls met versterkte kernwaarden, een heldere toekomstvisie en een vernieuwd team.
De missie en aanpak worden herijkt met als centraal principe: Heel het kind.

Het Kindertherapeuticum onderscheidt zich van andere jeugdgezondheidscentra door een holistische en antroposofische benadering van ziekte en gezondheid.

Er wordt gewerkt met kennis uit zowel de reguliere als complementaire kindergeneeskunde, kinderpsychiatrie en orthopedagogie.
Daarnaast worden inzichten uit voedingstherapie, euritmietherapie, speltherapie en vaktherapie (kunstzinnige therapie) geïntegreerd in de zorg.

Hierdoor worden gezondheidsproblemen multidisciplinair onderzocht, benoemd en behandeld.

Ouders spelen een actieve rol binnen het Kindertherapeuticum. Zonder hun expliciet geformuleerde hulpvraag kan een traject niet starten. Bovendien zijn ze actieve partners in de formulering en uitvoering van het behandelplan. Dit draagt bij aan de kracht van de aanpak en zorgt voor een hechte samenwerking tussen ouders, therapeuten en medisch specialisten.

Helende gemeenschap

Het Kindertherapeuticum in Zeist onderscheidt zich door een multidisciplinaire aanpak, waarbij minimaal twee therapieën al tijdens de diagnostiek worden ingezet. Hierdoor ontstaat een breder en dieper inzicht in de hulpvraag van het kind. Dat vormt de basis voor een gerichte behandeling. Ouders ervaren dat hun kinderen op een zorgvuldige en kundige manier worden onderzocht en dat ze echt gezien en begrepen worden. Zo gaf een ouder aan dat hun zoon dankzij deze aanpak beter werd erkend in zijn behoeften, terwijl een andere ouder de brede mogelijkheden en blijvende positieve impact benadrukte.

Binnen het Kindertherapeuticum werken we aan een eigentijdse invulling van de kinderbespreking. De samenwerking rondom het kind verloopt in drie fases.

  • In de diagnostische fase bouwen we in relatie tot de aanmeldingsklacht een menskundig beeld op, wat leidt tot een diagnostisch beeld. Bij een jong kind bleken zijn boze buien bijvoorbeeld secundair te zijn aan overprikkeling.
  • In de behandelfase ligt de focus op het ondersteunen van de ontwikkeling door middel van therapeutische principes, zoals invoegen, meedoen en voordoen. Dit resulteerde hier in een beter gereguleerde tast en een meer ontspannen staat van het kind.
  • Ten slotte evalueren we in hoeverre de therapieën op elkaar en de opvoeding aansloten. Welke patronen zijn veranderd? Wat is veroverd? Hoe kan de omgeving bijdragen aan het behoud van de vooruitgang? In dit voorbeeld verminderden de boze buien. Wel bleek voortdurende afstemming nodig met school en familie om het resultaat te behouden .

In een reeks bijeenkomsten onder leiding van Pim Blomaard hebben we gezocht naar een gezamenlijke basis van gedeelde waarden. De overtuiging dat een gemeenschap sterker wordt wanneer ieder zijn eigen inbreng serieus neemt en tegelijkertijd het grotere geheel in gedachten houdt, vormt hierbij een belangrijke leidraad. Dat heeft ertoe geleid dat iedereen zich ervan bewust is dat je meer bent dan je functie of je rol. Wat je meebrengt en wie je bent, dat neem je mee als kwaliteit. Vooral bij klachten die te maken hebben met zowel lichaam als geest – zoals onverklaarbare lichamelijke klachten, ontwikkelingsproblemen of psychische uitdagingen – boekt het Kindertherapeuticum succes, juist daar waar andere hulpverlening vastliep.

Toekomstvisie en uitdagingen

Het Kindertherapeuticum bouwt voort op de solide fundamenten die in het verleden zijn gelegd. De oprichter Edmond Schoorel en de therapeuten van het eerste uur worden geëerd voor hun werk en visie, terwijl de organisatie zich vernieuwt. Het pand wordt overgenomen door Lommerlust waardoor het tegen een maatschappelijke huurprijs beschikbaar komt. Omdat de jeugdzorg en de verzekerde zorg onder druk staan en de vergoedingen voor therapieën en behandelingen steeds minder vanzelfsprekend worden, is deze stap van groot belang voor het voortbestaan van het Kindertherapeuticum. Het zorgteam is vernieuwd en richt zich op eigentijdse benaderingen van antroposofie, kinderbesprekingen en ondernemerschap, zodat multidisciplinaire kinderzorg ook in een steeds schraler wordend zorglandschap behouden blijft. We zoeken naar nieuwe, betaalbare vormen van zorg, ook wanneer zorgverzekeraars of gemeenten minder financiële middelen beschikbaar stellen. Met een afname van antroposofisch geschoolde zorgverleners door pensionering van steeds meer therapeuten vormt dit een aanzienlijke uitdaging.