Muziektherapie
De muziektherapie in het Kindertherapeuticum is een antroposofische therapie. In de muziektherapie wordt een scala aan bijzondere instrumenten gebruikt, elk met zijn karakteristieke klank en mogelijkheden. Zo zijn er klokjes en trommels, blaasinstrumenten zoals de kromhoorn, strijk- en snaarinstrumenten. En wordt er gezongen.
Hoe werkt het?
Kinderen worden uitgenodigd om zelf een instrument te proberen en daarbij een eigen ritme of melodie te maken of om mee te spelen. In het samenspel ontstaat er een muzikaal gesprek met de muziektherapeute. Het luisteren naar de muziek, het invoegen in een melodie, het actief en op tijd het ritme voeren zijn delen van het grote muzikale geheel. Dit kan geoefend worden. In de stroom van de muziek kunnen kinderen nieuwe vaardigheden ontwikkelen zoals muzikale vaardigheden, motorische vaardigheden, maar ook sociale vaardigheden zoals beurt nemen. Het enthousiasme en zelfvertrouwen van kinderen groeit, hun spanning vermindert. Kortom, kinderen steken beter in hun vel.
Voor wie is het?
Muziek kan een ingang zijn voor kinderen met ontwikkelingsproblemen, faalangst, astma, oorpijn, urinewegproblemen en het kan een onderdeel zijn van de sociale vaardigheidsontwikkeling ook bij jonge kinderen. Muziektherapie is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar, bij jongere kinderen komt een ouder mee.
Wat kost het?
De kosten voor een consult of behandeling kunt u vinden via deze link: Tarievenlijst 2024
Het valt onder de aanvullende verzekering, de hoogte van het bedrag dat u vergoed krijgt hangt af van uw verzekering.
De organisatie van de muziektherapie in Nederland
De antroposofische muziektherapie is ontwikkeld vanaf de jaren 30 van de vorige eeuw door uitwisseling en gezamenlijke studie van therapeuten, artsen en muziekwetenschappers in oa. Duitsland, Zwitserland en Nederland. Er is een opleiding antroposofische muziektherapie in Nederland, deze opleiding maakt deel uit van de Hogeschool Leiden. De muziektherapeuten zijn verenigd in de Nederlandse Vereniging voor Kunstzinnige Therapieën, de NVKT.
Wie voert deze therapie uit?
Anne-Margreet Muller
Muziektherapeut